Янукович изразил готовност за предсрочни избори

Украинският президент Виктор Янукович е изразил готовност за предсрочни избори тази година, съобщи полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.
Това е станало пред министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша – Лоран Фабиюс, Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски, които са на посещение в Киев за среща с властите и опозицията.
Те трябваше да се приберат, за да докладват за резултата от разговорите си в украинската столица на започналата този следобед извънредна среща на министрите на външните работи от ЕС, на която бяха приети санкции срещу виновниците за насилието в Украйна. Следобед обаче стана ясно, че тримата министри остават в Киев, тъй като виждат шанс за компромис между управляващи и опозиция. Тримата представиха на Янукович план от три точки за разрешаване на кризата в страната,
предаде ДПА, като се позова на представители на европейската делегация.Пътната карта предвижда преходно правителство, конституционна реформа и парламентарни и президентски избори. Именно опита на опозицията във вторник да включи в дневния ред на Парламента гласуване за връщане на страната към конституцията от 2004 г., което би ограничило пълномощията на президента, бе една от причините за избухването на насилието. Предишната конституция, според която президентът имаше малко по-слаба роля, а правителството – малко по-силна, бе сменена през 2010 г., след като Янукович пое властта. По-рано бе съобщено и че Фабиюс, Щайнмайер и Шикорски са предложили на Янукович да съкрати мандата си до края на годината.
Срещата на тримата европейски министри с президента е продължила три часа. След това те отново са се срещнали с представители на опозицията.
В Брюксел външните министри на страните от ЕС пък постигнаха съгласие да бъдат наложени санкции на отговорните за насилието в Украйна, съобщи италианският външен министър Ема Бонино. Наказателните мерки предвиждат визови ограничения и замразяване на активи, каза Бонино. ЕС възнамерява също така да наложи ембарго върху доставките на оръжие, на военна и специална полицейска техника за Унгария.
Източник: vesti.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.