Янис Варуфакис изненада с оставка Атина и Брюксел

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис за пореден път успя да изненада както официален Брюксел, така и своите сънародници и то в момент, когато от него се очакваше да демонстрира решителност, подкрепена от резултатите във вчерашния референдум. Вместо това Варуфакис обяви, че подава оставка, давайки да се разбере, че прави това под натиска на премиера Ципрас.

“Малко след като бяха съобщени резултатите от референдума, бях информиран, че някои членове на еврогрупата биха предпочели моето “отсъствие” от срещите им – идея, която премиерът Алексис Ципрас прецени като потенциално полезна за постигането на споразумение. По тази причина днес напускам министерството на финансите”, обяснява Варуфакис в писмо, публикувано на личния му сайт и разпространено в социалните мрежи и цитирано от БНТ.

Според гръцките медии обаче оттеглянето му се дължи на силния натиск, на който е бил подложен от политическите си противници да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг, а също на острите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, които според медиите са прелели чашата, съобщи bTv.

В Атина вече стават и други реорганизации на политическо ниво. Лидерът на “Нова демокрация” Андонис Самарас също подаде оставката си. Това стана под натиска на неговите съпартийци. Партията “Нова демокрация” беше поддръжник да се гласува с “да”, предаде БНТ.

Лидерите на политическите сили в Гърция се събират на спешна среща, за да обсъдят резултата от референдума и възможните сценарии за изход от кризата, която по всичко личи, ще ескалира, поради недостига на средства, наложило затварянето на банките и поредните трудни преговори с Брюксел и групата международни кредитори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.