Яне Янев обвини спецслужбите в действия за прекрояване на парламента

Службите за сигурност имат агенти и сред депутатите в 42-то Народно събрание и стоят в основата на „брокерството на народни представители”, както и на напускането на депутати от парламентарните им групи. Това заяви бившият депутат и председател на РЗС Яне Янев пред bTV. Според него поне трима от напусналите своите групи депутати са били принудени да го направят. По думите на  Яне Янев, „една част от напусналите години наред служат на спецслужбите, друга част са зависими от тях, на трета част им се предлагат директно пари, за да напуснат парламентарните групи и да станат дементни – да забравят откъде са тръгнали и с коя партия са влезли в НС”.

„Недопустимо е и съм категорично срещу това спецслужбите да определят политическите събития и да диктуват на един депутат кога да излезе и какъв да става”, коментира още Янев. Той така и не посочи имена – нито на агенти, нито на зависими от службите депутати. Както е известно, досега от парламентарната група на ГЕРБ си тругнаха трима депутати, които станаха независими – Георги Марков, Светлин Танчев и Красимир Стефанов, а ПГ на Коалиция за България бе напусната от председателя на ЗНС Румен Йончев, чиято партия се коалира с „България без цензура”.

Яне Янев отказа всякаква конкретика и не посочи никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.

„Аз очертавам тенденции и правя анализ. Достатъчно съм патил и продължавам да страдам от моите думи и дела. Умело съм боравил с информация от спецслужбите, когато съм имал имунитет и съм имал парламентарната трибуна, а сега – скромно, веднъж годишно ефир”, обясни още Янев, след като заяви: „От мен няма да чуете име.”

Освен нападките се към спецслужбите, Яне Янев не пропусна да обвини ДПС и БСП, които, според него „поддържат механизми, чужди на демокрацията” и не работят с политически средства, а като „икономически структури, мафиотски организации”.

„Господин Пеевски е много голям човек, той в момента е премиер и министър на няколко министерства и има влияние в още няколко институции, аз не мога да се сравнявам с него”, обяви Яне Янев в края на изявата си от ефира на bTv.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.