Яне Янев: Горската мафия все така работи с пълна сила

Горската мафия продължава да работи и към ден днешен и влиянието върху нея на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров (Емо Ротманса) продължава с пълна сила. Това заяви в сутрешния блок на „Нова телевизия” лидерът на РЗС и председател на комисията по борба с корупцията в 41-то Народно събрание Яне Янев. Той допълни, че е информирал за всички свои разкрития както премиера Марин Райков, така и прокуратурата и заради това има образувани досъдебни производства.

Янев обвини подалия оставка градски прокурор на София Николай Кокинов, че еднолично е разпределял кои прокурори да се занимават с делата, образувани по сигналите на Янев за източване на милиони от енергетиката. Освен това Кокинов и други прокурори се били обаждали на Бойко Борисов да се оплакват, че Янев пресира прокуратурата, за да излезе с постановление и да накаже енергийната мафия. По думите на лидера на РЗС „… слава Богу Бойко Борисов никога не ми се е обаждал да ми казва – спри да действаш срещу енергийната мафия”.

Попитан дали огласените през миналата седмица записи между Борисов, Кокинов и Мирослав Найденов са автентични, Яне Янев каза: „По отношение на записа съм категоричен, че нашите експерти, които са едни от най-добрите експерти по национална сигурност в републиката, считат че записът е направен лично от Миро Найденов, за да може той да си осигури съответен вид индулгенция”. Янев опроверга тезата, че така бившият земеделски министър „накисва” себе си и обясни, че Мирослав Найденов „прави това, за да може да се нагоди на едното лоби в прокуратурата, което е срещу другото лоби в прокуратурата”.

За голямо съжаление в прокуратурата има лобита, които са създадени не заради казуси като енергетиката в полза на обществото и държавата, а лобита, които са чисто комерсиални, чисто корпоративни и обслужващи едни или други икономически групировки, изтъкна Яне Янев. – „За това трябва прокуратурата, не да има операции „Чисти ръце”. Операция „Чисти ръце”, това са ала-бала. В прокуратурата Сотир Цацаров сега трябва да направи спешна операция без упойка, трябва да реже до здраво”.

Янев сподели мнението си, че в правителството на ГЕРБ е имало „мишкуване” и най-вероятно главата не е знаела какво правят ръцете и останалите части на тялото. По думите на лидера на РЗС „Миро не само, че е правил този запис, но той по отношение на другия вицепремиер, който му е създавал проблеми – Дянков – разнасяше едни документи, които са свързани с едни хотели, едно прехвърляне за едни други неща, които са свързани с външния дълг”.

Яне Янев предположи, че Мирослав Найденов изглежда се е запасявал с подобни документи и записи, за да може да си осигури индулгенция в подходящия момент.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.