Яне Янев: Г-н Президент, признайте кой ръководи действията ви

Лидерът на РЗС Яне Янев продължи с нападките си към президента Росен Плевнелиев, обвинявайки го в задкулисие и наричайки бъдещия обществен съвет „сборище”.

Над консултативния съвет към бъдещото служебно правителство е надвиснала дългата ръка на Иво Прокопиев, заяви на брифинг в кулоарите на Народното събрание Яне Янев. По думите на депутата, от състава на консултативния съвет на практика става ясно – премиерът в сянка ще бъде Иво Прокопиев.  По този повод Яне Анев призова: „Г-н президент, признайте това, за да ви олекне. Така ще бъде по-честно към българските граждани и няма да е задкулисно”.

Яне Янев окачестви поведението на президента като необяснимо и му препоръча час по-скоро да си свери часовника. Според лидера на РЗС, ако целта на президента Росен Плевнелиев е да прехвърли отговорността си върху консултативния съвет, то това няма как да се случи. Янев директно упрекна президента на републиката, че с действията си нарушава конституцията на страната.

„Г-н президент, опитът ви да легитимирате едно сборище от хора, на които искате да им придадете авторитет, който няма как да завоюват, е изключително опасно занимание, което прекрачва Конституцията”, каза Яне Янев, цитиран от „Фокус”. И той, също като премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, прозря в обществения съвет към бъдещото сружебно правителство опит за възраждане на тройната коалиция.

„Този консултативен съвет замества тройката – Кобурга, Станишев и Доган. Това беше неконституционно съобразен орган, който управляваше правителството, а сега Плевнелиев в по-разширен вариант прави същото нещо. Това е недопустимо. Опомнете се, г-н президент”, призова Янев.

На въпрос – кои са клиентите на прокуратурата, които са в обществения съвет, Янев заяви, че това е Огнян Донев. Попитан кои са другите, депутатът рече: „Няма да ви кажа, ще видя как ще реагира президентът, има и други. Може би президентът подбира контактите си на базата клиенти на прокуратурата и гаранции в особено големи размери”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.