Янаки Стоилов се обяви против специален закон за КТБ

“Да се прави закон и да се гласуват милиарди левове преди да е ясна пълната картина, това ми изглежда като опит отново да бъдат заметени следите на много действия и то не за последните месеци, а за редица години назад”. Това коментира в сутрешния блок на Нова тв депутатът от “Коалиция за България” Янаки Стоилов във връзка с предложението да бъдат гарантирани депозитите над 100 000 евро в КТБ. С което за пореден път влиза в противоречие с колегите си от ПГ на левицата, от чието ръководство се оттегли неотдавна и най-вече с Румен Гечев, който втори ден обяснява поредната “нова схема” на левицата, имаща за цел изплащането на всички депозити в КТБ, вкл. и тези над 100 000 евро.

Янаки Стоилов бекатегоричен, че не трябва да се окуражават подобни действия в бъдеще. По думите на левия депутат, в това отношение всички органи трябва да действат и едва когато тази информация бъде представена на парламента, той може да избира вариантите.

Янаки Стоилов отправи редица въпроси към ръководството на БНБ, на които според депутата трябва да бъде отговорено, преди да се продължи с дискусията. Част от въпросите са дали са взимани кредити от свързани лица в КТБ и има ли депозити в голям размер на лица, които заемат високи политически и държавни длъжности.

В същото време от ГЕРБ потвърдиха искането си за оставката на управителя на БНБ Иван Искров и продължиха с критиките към предложените от БНБ промени в Наказателния кодекс.

“Ние от началото казахме, че ще подкрепим усилията на БНБ и правителството в посока на финансовата стабилност. В никакъв случай в този си вид промените в Наказателния кодекс няма как да влязат в сила. Предложените текстове са нескопосани. Двойственото и несигурно поведение на управителя на БНБ води до това, което се случва в момента”, коментира пред Нова тв депутатът Димитър Главчев от ГЕРБ.

“Идеята беше да се постигне психологически ефект, за да бъде стабилизирана финансовата система. Смятаме, че с гласуване на първо четене това бе постигнато. Оттам нататък трябва да има много сериозни промени в тези текстове”, допълни той.

В тази връзка Янаки Стоилов каза, че социалистите имат готовност да променят текстовете по начин, по който те да имат необходимата юридическа издържаност и дори да ги допълнят със санкции за длъжностни лица, които не предоставят необходимата информация.

От ГЕРБ продължават да искат оставката на шефа на БНБ Иван Искров.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.