Янаки Стоилов: Помага се не на Гърция, а на нейните кредитори

„Когато богатите плащат, държат бедните да плащат поне колкото тях. Когато се казва, че трябва да помогнем на Гърция, ние помагаме не толкова на страната и на нейния народ, колкото на нейните кредитори”. Това заяви в ефира на BTV зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той подчерта, че солидарността предполага тези, които имат повече да помагат на тези, които имат по-малко, а в случая ни се предлага обърната европейска солидарност – тези които нямат, да помагат на тези, които имат повече. Депутатът бе категоричен, че не трябва да се създава омраза у българите към нашите съседи. По думите му става въпрос на първо място дали страната ни подкрепя една политика, която е довела до сегашната ситуация. Според него тя не се дължи само на управлението в Гърция, но и на това на европейско ниво.

„Това е пореден план за Гърция, който се предлага за последните няколко години и става като камък на шията, който става все по-тежък”, подчерта зам.-председателят на левицата. Стоилов заяви, че по-малко от 10 % от всички планове, по които са отпускани кредити и рефинансиране, са влезли реално в Гърция и още по-малък процент е стигнал до гръцкия народ. Той бе категоричен, че целият този модел трябва да бъде променен. Социалистът подчерта, че не става въпрос за оправдаване на управленски действия на гръцките правителства. „ЕС в този си вид престана да бъде рекламната витрина на световния капитализъм. Той трябва да даде перспектива на европейските граждани и да се освободи поне от части от тези финансови зависимости, които са далеч от интересите на страните членки, особено тези като България”, поясни Стоилов.

По думите му ситуацията в Гърция ще се радикализира не без помощта на водещи европейски фактори. Според Янаки Стоилов радикализацията ще бъде и в ляво, и в дясно. „Хората търсят изход от ситуацията. Това важи особено за младите, които нямат перспектива и са най-критично настроени”, заяви зам.-председателят на НС на БСП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.