Янаки Стоилов: Подкрепяме териториалната цялост на Украйна

Днес, на своето редовно заседание, ръководствата на БСП и на Коалиция за България ще обсъдят ситуацията в Украйна, а в сряда министърът на външните работи Кристиан Вигенин ще бъде изслушан в парламентарната Комисия по външна политика. Това съобщи по БНР председателят на комисията Янаки Стоилов – депутат от левицата.
„Надявам се, че ще стигнем до обща позиция, която отразява най-важното, което да ни ориентира, и в тези точки аз поставям обсъждане на случаите, довели до жертви и настояването за всеобхватно и независимо разследване на актовете на насилие още преди смяната на властта и след това”, изтъкна Янаки Стоилов. Той прогнозира, че ще бъде гласувана декларация, в която ще се призоват компетентните власти в Украйна към действия за спешно намаляване на политическото напрежение и за недопускане на посегателства върху човешки права.
„Очакваме да се провежда политика на приобщаване и настояваме за гаранции за спазване на правата на българската общност в Украйна. Също апелираме към правителството да се обяви срещу всички прояви на екстремизъм и за преустановяване на действията на паравоенни формирования. Разбира се, обявяваме се срещу сепаратизма, като подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, изтъкна Янаки Стоилов. Депутатът изтъкна, че е важно да има отговорен подход при обсъждането на евентуални санкции за недопускането на решения, които биха възпрепятствали реализацията на важни за България енергийни проекти, както и по друг начин да бъдат засегнати нашите национални интереси. По думите на Янаки Стоилов, ЕС трябва да бъде много внимателен, ако се стигне до налагане на санкции, които трябва да имат политически ограничен обхват, а да не засягат самите граждани на страните, на които ще бъдат наложени санкции.
За утрешното заседание на външната комисия нейният председател изтъкна, че най-важното е парламентарните групи – на първо място тези, които подкрепят правителството – да имат много сериозен и отговорен подход, който да доведе до позиция, която да ангажира всички български власти в действия, които са последователни и принципни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.