Янаки Стоилов дал оставка като зам-шеф на КБ заради новия екоминистър

Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов е подал оставката си като заместник-председател на парламентарната група на Коалиция за България заради несъгласие с общата позиция на БСП за подкрепа на кандидатурата на ДПС за министър на екологията. Това съобщи самият Стоилов пред репортери в кулоарите на Народното събрание, след като преди това от трибуната в пленарната зала само съобщи, че се оттегля от поста си в ръководството на ПГ, но остава нейн член.

„Парламентарната група реши днес да подкрепи разглеждането на точката за персонални промени в правителството, въпреки че малко преди това от ДПС вкараха този въпрос, който не трябваше да е част от програмата за тази седмица”, обясни Стоилов пред микрофона на Дарик. По думите му, проблемът е принципен, а не в „самата персона, която се предлага за правителството”. Стоилов не скри мнението си, че БСП трябва да поддържа много по-активно своето политическо достойнство, да се държи като мандатоносител и ако иска да възстановява и увеличава доверието, да предприема действия, които наистина дават самочувствие на нейните избиратели, да има съответствие между това, което върши и което говори, и да се заема с тези основни въпроси, които очакват хората”.

Стоилов не спомена изрично, но самият той вчера участва в действие, което явно не съвпадаше с позицията му. След скандала в залата на парламента и в кулоарите, последвал отказа на мнозинството да отложи по предложение на ГЕРБ разглеждането на ветото на президента и последвалата закана от страна на Бойко Борисов за война и реваншизъм до дупка, именно на Стоилов се наложи да поиска преразглеждане на решението и отлагане на точката. Което и се случи, макар че днес тази точка отново влезе в програмата и взриви атмосферата между ГЕРБ и останалите партии в парламента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.