Янаки Стоилов: Невъзможно е БСП да си сътрудничи с АБВ

Засега не е възможно БСП или Коалиция за България да си сътрудничи с движението АБВ. Това заяви пред БНТ депутатът от левицата Янаки Стоилов. Той оцени като „минимални” шансовете на АБВ да излъчи нейни представители в европарламента са минимални. Запитан дали АБВ ще намери място в редиците на ПЕС – по повод присъствието на Ивайло Калфин на неотдавнашния конгрес на ПЕС в Рим – Янаки Стоилов обясни, че всеки един от депутатите в Европейския парламент (ЕП), който е член на групата на социалистите и демократите по право може да присъства на конгресите на ПЕС, но решението дали една формация ще бъде приета за член на ПЕС не е само въпрос на собствен избор, а зависи от партиите, които са членове на Партията на европейските социалисти.

Янаки Стоилов коментира и наложеното от президента вето върху някои текстове от Изборния кодекс.

Няма принципна промяна и повечето от депутатите, които подкрепиха Изборния кодекс при първото четене, мисля, че ще потвърдят своята позиция и днес, прогнозира Стоилов преди началото на днешното извънредно пленарно заседание на парламента, свикано заради ветото.

„В голямата си част в Изборният кодекс няма принципни промени за европейските избори. Не се налага да правим изборите по стария кодекс “Фидосова”, изтъкна Янаки Стоилов. Той е категоричен, че промените в новоприетия Изборен кодекс целят и постигат подобряване на правилата за провеждане на избори. Според депутата от левицата, реалистичните срокове за провеждането на референдум по изборни въпроси са по-скоро след европейските избори.

“Не е много добре да се съчетават темите за изборното законодателство с твърде важните въпроси в кампанията за европейските избори”, каза Стоилов. Той съобщи, че социалистите обсъждат въпроса да се зададе и друга тема за допитване, която да е важна за българските граждани – например за част от данъчната политика.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.