Янаки Стоилов: Не очаквам Станишев да подаде оставка днес

„Не очаквам Сергей Станишев да си подаде оставката днес”, заяви в студиото на Нова тв зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов в коментар на политическата ситуация и решението на ДПС да се върви към предсрочни парламентарни избори. Стоилов изтъкна, че българската политика трябва да отговаря по-често на въпроса защо, а не кой. Левият депутат съобщи, че от няколко дни в БСП и КБ обсъждат актуалните задачи пред управлението. По думите на Стоилов, след вчерашните събития ще трябва да актуализираме някои от тях и те да бъдат ускорени. Разговаряме с повечето министри, за да видим кои са най-спешните задачи”, допълни той. Единият въпрос според него е какво да се прави, а вторият – кой и докога да го прави.

Попитан дали ще правят ли ремонт на правителството, за да осъществят тези цели Стоилов отговори, че въпросът е дали са актуални тези промени.

„За мен това е все по-проблематично. Ние бяхме готови да обсъждаме промени, които да засилят кабинета, но ако перспективите за неговата дейност са твърде кратки, то е по-добре тези, които са в момента, да продължат работата си”, коментира Янаки Стоилов. Той окачестви като спекулации информацията, че Сергей Станишев се гласи за премиер, но Местан го е изпреварил и добави, че такъв план е нереалистичен и несполучлив, защото преминава през подкрепата на други фактори.

На въпрос от кафето ли започна всичко депутатът от „Коалиция за България” отговори, също като преди ден, че прекаляването с кафето може да увреди сърцето.

„Партньорите ни държат в ръцете си силни козове, но много бързат да ги изиграят. Но в бриджа всичко коз не винаги е правилна тактика”, каза Стоилов. Той е на мнение, че политическият вакуум е накарал ДПС да предприеме тези стъпки.

“Сигурен съм, че ГЕРБ ще продължи да афишира своето дистанциране от ДПС, но ще има задкулисни договорки. Това не отговаря на статуса на ДПС, която има претенции и възможности”, отговори Стоилов на въпрос нож в гърба ли е позицията на ДПС.

Янаки Стоилов изтъкна, че БСП няма интерес да бави изборите и е готова за тях, включително през следващите месеци. Според него има и вариант, различен от споменатите от Лютви Местан и това е изборите да се проведат възможно най-скоро. По думите му опозиционните партии имат интерес това правителство да продължи да работи определен период, за да може то да бъде изтощавано, да натрупва отрицателни реакции, което би им помогнало да извлекат ползи след това и да повишат резултата си на следващите избори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.