Янаки Стоилов: БСП беше принудена да води дясна политика

Принудена да води както лява, така и дясна политика през годините на прехода, сега партията взема категорично ляв курс, съобразен с политиката на европейските социалисти. Това заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов в ефира на ТВ7. По думите му една от мерките за движение в тази посока е преминаването от плоско към пропорционално облагане на доходите.

„За да разберем доколко хората са съгласни с това, ние, в партията, ще обсъдим и въпроса за референдум, който да даде отговори за нагласите на гражданите. В БСП сме наясно по въпроса, но правителството изпитва колебание, партньорите ни от коалицията са против, така, че в случая аз ще кажа: „глас народен, глас Божи“, поясни депутатът.

Нужна е социална справедливост, която да породи и солидарност“, посочи Янаки Стоилов. Той обясни още, че социалният проблем може да се дефинира и като увеличаващата се разлика между бедни и богати. „Това са и българските проблеми, с които ние се сблъскваме и тук“, каза Стоилов.

В продължение на темата за значението и политиките на ПЕС и БСП за Европа, Янаки Стоилов подчерта, че е много важно това, което сплотява евросоциалистите и социалдемократите и особено тези от тях, които най-силно изпитват тежестите на кризата.

„Общоприета вече е идеята за реиндустриализацията, която да стабилизира Европа, да се осъществи цялостно икономическо възстановяване, отново да има продуктивна икономика, регулиране и надзор върху финансовата и банкова система, поясни Янаки Стоилов.

На въпрос, свързан с употребата на българския език в Украйна, Янаки Стоилов направи сравнение между езиковите проблеми, които се очертават в тази страна и в България.

„Искам да обърна вниманието на различията, които се очертават в случая. България е еднонационална държава, с цялото етническо и религиозно многообразие, което съществува в нея. От друга страна, редица от езиците, които се говорят в Украйна, по-скоро тяхната употреба, е под форма на възможност за ползването им от различните общности в тази страна“, обясни той. Според него ситуацията при нас е много по-ясна. „Аз не виждам защо, ако някой иска да изучава майчин език, то това да бъде задължително в училищата. Подобно задължение считам за вид принуда, а не право. Ние трябва да осигурим правото на всички, освен официалния език, да могат да изучават и друг език. Това обаче е въпрос на избор, както гласуването е право на избор, а не задължение. Според мен по този начин трябва да се възприемат проблемите, възникнали с езиковото многообразие“, заключи Янаки Стоилов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.