Яхти и хеликоптери най-нужни за селския туризъм. А подводници?

В подадените през май 2013 г. проекти за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) има 300% завишение на искането за покупка на луксозни джипове, яхти и хеликоптери. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие” Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова. В “Добро утро, България!” по TV7 двамата дискутираха постъпилите проекти за развитие на селски туризъм, в които е заложено закупуването на луксозни придобивки с европейски средства.
По думите на Виолета Александрова мотивът е, че по този се развива интегриран селски туризъм, но на практика това са проекти и на фирми, които предлагат коли под наем.
От думите на експертите стана ясно още, че има подаден проект с яхта, която струва около 800 хил. лв., а цената й може да достигне до 1 млн. лв. Проектът бил за селски туризъм край язовир. Имало и за покупка на хеликоптер, с който да се развеждат туристи по въздух.
Николов и Александрова поясниха, че не всички коли в проектите са луксозни, като част от бенефициентите подават проекти с автомобили, които наистина да вършат работа.
“През май 2013 г. се открива нов прием на проекти и тогава са подадени 348 проекта, в които има заложени 1753 превозни средства, от които 19 супер луксозни коли, яхти, хеликоптери и самолетчета”, каза още Виолета Александрова.
Сега в новия прием има 300% завишение”, допълни Мирослав Николов. Шефът на фонд “Земеделие” обаче прогнозира,че няма реална опасност от спиране на средства по Програмата за развитие на селските райони.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.