Westinghouse потвърди отказа си да финансира VІІ блок в “Козлодуй”

Американската компания Westinghouse потвърди, че се отказва от инвестиции в изграждането на седми блок на единствената действаща българска АЕЦ “Козлодуй”, съобщи специализираният сайт за ядрена енергетика “Атоминфо”. Цитира се президентът на Westinghouse за пазарите на Европа, Близкия Изток и Африка Ив Браше, който е участвал на конференцията ”БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ”.

“Ние вече заявявахме няколко пъти за това, включително и пред журналистите, че да бъдем инвеститори – това не е практика за Westinghouse“, – каза Браше. Според него Westinghouse няма да измени стратегията си относно изграждането на нов енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”.

Действието на споразумението между Westinghouse и правителството на България за строителството на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” изтече на 31 март. Министерството на енергетиката досега не е излизало с официална информация дали споразумението ще бъде продължено или не.

В началото на март тази година Westinghouse обяви, че, съгласно предварителните изчисления базовата цена на строителството на блока ще възлезе на 7,7 милиарда долара. Понеже за България това е много скъпо, правителството официално предложи на американската компания да стане инвеститор на проекта с 49% участие.

Последва отказ от страна на американската компания.

По-рано специалистите многократно предупреждаваха, че България ще попадне в много сложна ситуация, като се отказва от много изгодния за нея проект с участието на Русия по изграждането на АЕЦ “Белене” в полза на строителството на “Козлодуй-7” по технологията на Westinghouse, припомня “Атоминфо”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.