Washington Post: Между САЩ и Русия вече се вдига пара

Washington Post публикува днес коментар на Уил Инглунд, който анализирайки отношенията между САЩ и Русия стига до извода, че така нар. „презареждане” не е постигнало желаните цели. По думите на Инглунд от „презареждането”, приложено от президента Барак Обама „излезе пара” и то не оправда възлаганите на него надежди за установяването на нови отношения на доверие между двете страни.

А ето и отговорът на въпроса „Какво не стана както трябваше” – поне според коментатора на Washington Post, резюмиран от Woice of Amerika.

След 2013-а, когато мащабите на разногласията станаха очевидни, Русия и САЩ си приписват вината за това един другиму. Белият дом твърди, че все още храни надежди за урегулиране на отношенията с Русия, но не може да отделя повече време и внимание за отношения, които се оказват толкова непродуктивни, посочва Инглунд. След което допълва, че от своя страна президентът на Русия Владимир Путин, като че ли вижда заплаха практически във всяко действие на САЩ. „И очевидно, в резултат на провала на „презареждането” двустранното сътрудничество е изгубило своето постъпателно движение напред”, констатира Инглунд. В коментара му се цитират представители на администрацията на САЩ, пожелали анонимност, които са признали съществуващите проблеми в двустарните отношения, но са заявили, че да се работи с Москва все пак е по-добре, отколкото да не се работи. По техните думи, те са тревожат от това, че в Путин, който получава значителна част от информацията си от Федералната служба за безопасност, се е създала невярна представа за позициите и намеренията на САЩ.

„Путин, който е в своя трети президентски мандат, за първи път в постсъветската епоха внесе нов идеологически елемент в двустранните отношения, – пише Енглунд. – Русия зае една твърда националистическа позиция и декларира, че ще се придържа към своите собствени, традиционни ценности. Путин казва, че Русия повече няма да се съобразява със Запада по такива въпроси, като правата на сексуалните малцинства, религиозната търпимост и дори с принципа за върховенство на закона.

„Какво има Русия? Има самоуверенност! Това е нейният главен стратегически резерв, коментира експертът по руските спецслужби вНю-Йоркския университет Марк Галеоти, цитиран в статията на Инглунд. И допълва, че администрацията на президента Обама твърде дълго се мята между нравоучителната и прагматичната политика в отношенията си с Москва.

„Белият дом искаше да получи по нещичко и от едното, и от другото и резултатът е, че не получи нищо”, обобщава Галеоти, цитиран в статията на Washington Post.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.