Взрив с химическо вещество, има пострадали в Панагюрище

Взрив избухна в центъра на Панагюрище и рани двама души. Те са работници, които са пострадали докато са опитвали да почистят фонтана в града. Мъжете са служители на общинското предприятие по чистота, отбелязва DarikNews.bg.
Предполага се, че е избухнала бутилка с хлорна вар. Районът около фонтана е отцепен. На мястото се извършва оглед и е образувано полицейско производство. Засега не е ясно с какви препарати работниците са почиствали фонтана. Една от хипотезите е, че са използвали химическо вещество, което е реагирало с водата и по неизвестна причина е последвал взрив.
Всички събрани до момента данни категорично говорят за трудова злополука. Пострадалите са откарани в Клиниката по изгаряния на Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Предстоят прегледи, при които ще се установи степента на уврежданията им.
Според служители на Инспекцията по труда, участвали в огледа на място, външните изгаряния не са малки, но по-големи опасности крият вдишаните при експлозията отровни изпарения. Пострадалите имат изгаряния и са вдишали токсично вещество, уточни директорът на „Инспекция по труда“ инж. Васил Мезов. „Взривило се е химическо вещество, което е разбърквано в някакъв съд с цел да се чисти фонтанът в центъра на града. При манипулацията за разбъркване е настъпил взрив. Двамата работници имат някаква степен на обгаряне, която ще знаем, след като те бъдат транспортирани до болницата в Пловдив. Освен това при взрива те са поели от това токсично вещество в белите си дробове и не се знае как ще се отрази тя на работниците. Това ще установят лекарите“, коментира Мезов.
Той допълни, че се знае какво е веществото, причинило взрива. „Колегите ще се запознаят с неговия химичен състав и указанията за работа, за да може да се прецени какво точно е довело до взрива и дали са нарушени изискванията за безопасност при работа с такива вещества“, обяви директорът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.