ВВС участват в 10-дневно учение на НАТО

Военновъздушните сили започнаха участие в тренировката на НАТО „Ramstein Guard-8”. Тя се провежда от 22 септември до 3 октомври 2014 г. във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция и на територията на нашата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО). Целта на тренировката е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана на държавите от Алианса за действия в условия на радиоелектронни смущения.
Тренировка с такъв характер се провежда за четвърта поредна година в България. Новото е, че за първи път сега тя се разиграва в двустранен формат от наша територия. В нея си партнират Военновъздушните сили на България и Италия. От българска страна вземат участие летателни екипажи на самолети МиГ-29 и МиГ-21, зенитно-ракетни дивизиони, радарни постове и командни пунктове. Италианските ВВС са представени от 3 ударни самолети Tornado и 3 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon, които временно са пребазирани в авиобаза Граф Игнатиево.
Самолетите Eurofighter Typhoon и Tornado за първи път участват в учение на българска територия. По време на „Ramstein Guard-8” у нас ще се пребазират и самолети-смутители на Северноатлантическия пакт.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.