ВКС не намира за основателни исканията до КС за касиране на вота

Главният прокурор Сотир Цацаров: Оправдателните присъди станаха прекалено много

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) отклони всички искания на политически партии да бъде сезиран Конституционния съд (КС) за частично касиране на резултатите от парламентарните избори на 5 октомври т.г., както и за разпределението на мандатите в 43-тото Народно събрание и за обявяването на лицата, които са избрани за депутати, съобщи “Правен свят”.

Пленумът на ВКС разгледа днес общо четири жалби срещу законността на парламентарния вот, подадени от различни партии и кандидати за народни представители. Между тях бе и жалбата на партиите “Нова България”, представлявана от Ивайло Петров Симеонов, “Обединена България” на Илиана Раева и “Нова алтернатива” на Николай Цонев, за законността на изборите в страната и в чужбина, както и друга – от Патриотичния фронт – с искане за касиране на изборите в Турция.

Четвъртата отхвърлена жалба е на група от кандидати за народни представители от Десети изборен район – Кюстендилски: Васил Иванов, кандидат от ББЦ, Виктор Янев, кандидат от ПП “ГЕРБ”, Георги Петров – кандидат от Коалиция от партии Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО, Иван Андонов, кандидат от БСП и Офелия Димова, кандидат от ПП “Нова България”, за оспорване на избора на Александър Методиев, известен като Бат Сали, издигнат от ДПС.

И четирите жалби бяха подадени и във Върховния административен съд, който вчера реши да ги препрати към Конституционния съд. Във ВАС имаше още две жалби. Едната – на шестима представители на Реформаторския блок – Пенка Деведжиева, Велко Илчев, Петър Накаленов, Александър Павлов, Иван Делчев и Красимир Вълков, които оспорват избора на бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов за депутат от листата на ДПС, също ще бъде пратена в Конституционния съд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.