Вулканът Бардарбунга започна да изригва, червен код в Исландия

Исландският вулкан Бардарбунга започна да изригва, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Метеорологичната служба на Исландия, следяща за вулканичната активност в страната. Магмата излиза на повърхността от разлома, появил се в четвъртък вечерта.  За авиацията е обявена най-високата – червена – степен на опасност. Небето над Североизточна и Централна Исландия остава затворено за самолети, изпълняващи полети до 5,5 хиляди метра. В тази зона се намира летището Акюрейри.

По данни на метеорологичната служба изригването е започнало в 00,02 ч. местно време. Към 02,40 ч. местно време активността на изригването е намаляла.

Разломът, който се е образувал, е дълъг около 300 метра.  Магмата се излива на повърхността относително спокойно във вид на поток. В резултат на това сеизмичната активност в района на вулкана не е особено висока.

Засега заплахата за хората е минимална. Районът, в който се намира вулканът, е обширен, но практически ненаселен. Той беше затворен за посещение още миналата седмица.

Бардарбунга се активизира на 16 август. Той е разположен под най-големия ледник на страната Ватнайекютъл, издигащ се на височина от 2000 метра. Последното изригване на Бардарбунга беше през 1910 г., припомня ИТАР-ТАСС.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.