Вучков отказа патрулки да пазят линейките в ромските гета

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков категорично е отказал на здравния министър д-р Петър Москов всяка линейка да бъде придружавана при влизане в ромска махала от патрулка, съобщи самият Вучков. Преди ден той имаше среща с Петър Москов и заместника му Ваньо Шарков заради поредното нападение над екип на Спешна помощ, извършено от роми. Както е известно, след този инцидент министър Москол направи някои изказвания, които мнозина определиха като расистки, а днес от ДПС дори поискаха оставката му.

“Това (с патрулките) просто няма как да се случи по няколко причини. Първо, ние не можем да осъществяваме мащабна охранителна дейност на всички държавни служители в Република България, защото след това ще се наложи да охраняваме данъчни, горски стражари и така нататък”, обясни министър Веселин Вучков. Той обаче призна, че има проблем с нападенията над лекари, които оказват спешна медицинска помощ и затова е разпоредил областните дирекции на МВР да разговарят с ръководствата на Спешна помощ и заедно да се разберат кога и в кои квартали ще се оказва съдействие на медиците.

МВР не събира данни за етнически произход на лицата, които са предполагаеми извършители на престъпления. Такава информация не събираме от десетилетия насам и не сме предоставяли такава на Министерството на здравеопазването”, обясни още Вучков във връзка с твърдението на здравния министър Петър Москов, че близо 174 от 225-те посегателства срещу екипи на Спешна помощ са извършени от роми.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.