Второто дело за радикален ислям спря, преди да е тръгнало

Съдиите в Окръжен съд-Пазарджик отказаха да са втора инстанция по ареста на Иван Евстатиев

Второто дело за радикален ислям, по което подсъдими да 14 човека, спря преди да е тръгнало, въпреки че основните подсъдими по него са с постоянна мярка “задържане под стража”, а арестите и събирането на доказателства бяха извършени при мащабна и зрелищна акция на ДАНС, полиция и жандармерия, ръководена от прокуратурата.

Съдия Кристина Пунтева от Окръжен съд- Пазарджик е прекратила наказателното дело срещу 14-те подсъдими, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация “Ислямска държава”. Делото е върнато на Окръжна прокуратура – Пазарджик за отстраняване на допуснатите нарушения. Това съобщиха електронни медии, като се позоваха на информация от пресцентъра на съда.

Мотивите на съдията са, че при разследването и изготвянето на обвинителния акт от прокурора са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите.

Разпореждането на съдия Пунтева подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.