Второ поредно заседание на парламента се проваля поради липса на кворум

В днешното извънредно заседание за приемане на второ четене на Изборния кодекс депутатите заседаваха по-малко от час. Още в началото от “Атака” поискаха да бъде разгледан проект на декларация за осъждане на изказването на Хюсеин Хафъзов, което бе обяснение за отрицателен вот, след като мнозинството отхвърли предложението на ДПС изборните кампания да могат да се водят и на друг език, различен от българския, ако е осигурен превод на български. Според Волен Сидеров, депутатът от ДПС Хафъзов е направил “безпрецедентни изказвания, които са пример за говорене с езика на омразата, екстремизъм и антибългарска позиция”.

Председателстващият заседанието Мая Манолова обясни, че по време на на извънредното заседание с предварително обявен дневен ред не е възможно да се вкарват точки, а и  от “Атака” не са внесли в деловодството писмен проект на решение, както е по правилник.  След отказа всички депутати от “Атака” излязоха от залата.  Депутатите на ГЕРБ пък излязоха от залата малко след като започна гледането на Изборния кодекс. Георги Андонов от ГЕРБ използва процедурна хватка и поиска поименна проверка на кворума, за да се види дали останалите депутати на БСП и ДПС са достатъчни да бъде продължено засезанието. След преброяването се оказа, че няма кворум и заседанието беше прекратено, предаде БНР.

Петъчното заседание на Народното събрание също бе прекратено поради липса на кворум. Тогава парламентарните групи на ГЕРБ и „Атака” напуснаха залата заради изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов.

Днес “Атака” все пак внесе в деловодството на парламента свой проект на декларация за осъждане на изказването на Хюсеин Хафъзов. В мотивите, посочени от „Атака” се казва, че  думите на Хафъзов са взривили българската общественост и са довели  „до нарушаване на гражданския и етнически мир, до протести, вълнения и нагласи, които застрашават устоите на демократичното общество и държава”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.