Второ дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски

Ден преди да реши за диспциплинарното му уволнение, Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарното производство срещу члена на Съвета Камен Ситнилски. То е заради изказване на заместник-главния прокурор Ася Петрова, че Ситнилски й е оказвал натиск по делото срещу групата за убийства “Килърите”, съобщи БНР. И освен това информира, че от ВСС са отказали коментар.
Медията припомня, че в интервю за централен всекидневник Ася Петрова казва, че докато е била окръжен прокурор в Шумен и прокурор по знаковото дело, Ситнилски, тогава заместник – главен прокурор й е вдигнал скандал заради ареста на един от подсъдимите Георги Вълев. Малко по-късно Ситнилски призна, че си е изпуснал нервите в този разговор, но обясни, че причината не била делото “Килърите”, а съвсем друго разследване. Каза и че се е извинил на Петрова.
Случаят е от края на 2010 години. Според запознати, реанимирането му е своеобразна застраховка Ситнилски да остане “дисциплинарно разследван”, ако утре решението за уволнението му не мине.
До безпрецедентната процедура – дисциплинарка срещу член на Висшия съдебен съвет, се стигна след разпространени специални разузнавателни средства от периода, когато се избираха съдебни кадровици от прокурорската квота. Разговорите бяха разчетени като натиск на Ситнилски над редови прокурори да гласуват за него за член на Съвета, припомня БНР. И допълва, че за да бъде уволнен Камен Ситнилски са необходими гласовете на 17 от членовете на 25-членния ВСС, което никак не било сигурно.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.