Втори тур на местните избори в Македония

Днес се провежда вторият тур на местните избори в Македония. На първия тур преди две седмици партията на министър-председателя Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много места, сочат данните на Централната избирателна комисия.

Партията на Груевски победи в 54 общини (сред които Битоля, Охрид и Щип), докато основният й противник СДСМ на бившия президент Бранко Цървенковски – в 7. В албанския блок Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети спечели в 12 общини, опозиционната Демократическа партия на албанците на Мендух Тачи в една. В две общини са победили независими кандидати. Свои представители в по една община ще имат също така турците и ромите, предава БГНЕС.

Първият тур на изборите като цяло премина спокойно, което е от ключово значение за бъдещето на балканската страна, стремяща се да стане член на ЕС и НАТО. Броени дни преди първия тур от ЕС подчертаха, че само ако Македония проведе честни избори, страната може да се надява да получи положителен доклад в средата на април.

Въпреки това ситуацията в Македония остава напрегната. През последните няколко месеца страната беше обхваната от тежка политическа криза, след като управляващите от ВМРО-ДПМНЕ приеха бюджета за 2013 без да се съобразяват с опозицията. Това принуди социалдемократите на Цървенковски да напуснат парламента и да бойкотират неговите заседания. Скопие и други големи градове бяха залети от протестна вълна срещу недемократичното управление на Груевски, който беше сравнен с покойния кървав югославски диктатор Слободан Милошевич. Едва след намесата на ЕС в началото на март опозицията реши да се върне в парламента и да участва в местните избори.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.