Втори дубъл: Цветанов отново се отказа от имунитета си

Десетина минути преди 9 часа зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе в деловодството на парламента декларация за отказ от депутатския си имунитет. В случая часът е от особено значение. Ако бившият вътрешен министър не се бе отказал доброволно от имунитета си до началото на днешното пленарно заседание, като точка 1 от дневния ред щеше да влезе предложение за създаване на временна парламентарна комисия, която да се занимае с искането на главния прокурор за отнемане на имунитета на Цветанов.

„Аз знам какво съм правил, няма значение какво пише в делото. По никакъв повод не съм разпореждал, не съм си и помислял да правя незаконни подслушвания, или да карам служителите да правят действия извън закона, и извън техните професионални задължения”, каза Цветанов пред парламентарните репортери. Той подчерта, че този път в декларацията му за отказ от имунитет е посочен дори номера на делото, заведено от прокуратурата.

Цветан Цветанов дойде в Народното събрание от студиото на Нова телевизия, където даде пространно интервю. В ефир Цветанов обяви, че първото нещо, което ще направи след като излезе от студиото ще е да отиде в деловодството на парламента, за да подаде декларация за доброволен отказ от депутатския си имунитет.

В Нова телевизия Цветанов обвини прокуратурата и тройната коалиция БСП-ДПС-Атака в съвместна политическа игра, насочена срещу него.

От това, което съм правил като министър на вътрешните работи съм абсолютно спокоен и знам, че това е част от политическата игра, която се прилага в България от тройната коалиция с помощта на прокуратурата, каза Цветанов в студиото на „Здравей, България”. Във връзка с предстоящото разследване срещу него за разпореждане на незаконно използване на СРС, Цветанов каза, че не е бил министър на вътрешните работи по времето, за което са обвиненията към него.

„Миналата седмица главният прокурор каза, че експертизата още не е готова и когато го попитаха има ли вече доказани незаконни подслушвания, той каза, че няма. Няма и да се намерят такива, защото просто никога и по никакъв повод не е давано такова разпореждане, както от министър на вътрешните работи, така също и от съответните ръководители на СДОТО”, каза още Цветанов.

Бившият вътрешен министър внася декларация за отказ от имунитета си за втори път. Цветанов направи това още в първите дни от работата на 42-то обикновено Народно събрание, въпреки че по това време главният прокурор Сотир Цацаров още не бе внесъл такова искане, което направи декларацията без правна стойност.

След като главният прокурор внесе своето искане за отнемане на имунитета на Цветанов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща заместника му да се откаже от своята неприкосновеност на 4 юни, но в понеделник и вторник Цветанов бе в Брюксел на среща на председателите на ПГ на партии, членуващи в ЕНП. В Брюксел Цветанов заяви, че предприетите реорганизации в специалните служби застрашават националната сигурност на България и дори могат да застрашат сигурността на ЕС и обяви за политическа чистка уволненията на шефове на регионални дирекции на МВР.

Тези си мрачни прогнози и оценки Цветанов повтори и тази сутрин в студиото на „Здравей, България!”. По думите му, промените, които се предприемат от новото ръководство на вътрешното министерство ще доведат до разпада на МВР.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.