Втори ден протест на фирми за скрап блокира КПП “Капитан Андреево”

За втори пореден ден “Капитан Андреево”, най-големият КПП на границата с Турция не работи, заради протести на представители на фирми, търгуващи със скрап. Вчера, в знак на протест срещу новия закон, забраняващ изкупуването на метали от физически лица, камиони на тези фирми блокираха подстъпите към “Капитан Андреево” и предизвикаха километрични опашки, каквито имаше по време на протестите на превозвачите. През нощта, обаче, блокадата бе вдигната и опашките се стопиха.

Днес блокадата се повтаря, а трафикът в двете посоки за всички МПС е пренасочен през граничните КПП Лесово и Ново село.

Протестиращите представители на фирмите, търгуващи със скрап са категорични, че ще продължат да блокират границата, докато не се намери решение на исканията им. Според тях забраната да се изкупуват метали от частни лица ще съсипе бизнеса им и ще доведе до уволнението на хиляди работници, както и до фалита на много от тези фирми. Затова те настояват да бъде въведен мораториум върху новия Закон за управление на отпадъците, който влезе в сила в понеделник или гратисен период, или друга форма на временно спиране на действието на закона, докато парламентът го промени и премахне забраната.

Според Асоциацията на фирмите, търгуващи със скрап през последните години са инвестирани 2,5 млрд. лева, реконструирани са 900 площадки за изкупуване на черни и цветни метали, но около 60% от оборота е с метали, изкупувани от частни лица.

В мотивите, с които бе внесен и приет новият Закон за управление на отпадъците се посочва, че забраната за изкупуване на метали от физически лица се въвежда заради многото кражби на метали, вкл. жп-релси и далекопроводи, което от една страна ощетява собствениците на съоръженията, а от друга – поставя под опасност функционирането на стратегически важни отрасли.

Свързани публикации

1 Comment

  1. ТЕЗИ МОТИВИ СА ГЛУПОСТИ ТУК ИМА НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА ТОЗИ ЗАКОН ТРЯБВА ВЕНАГА ДА СЕ ОПРАВИ НИКОИ МЯМА ПРАВО ДА НИ ВЗИМА ЖЕЛЯЗОТО БЕЗ ПАРИ НИЕ СМЕ ГО КУПВАЛИ КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ КОИ ИСКА ПАК ДА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВУВА ПОДКРЕПЯМ СТА4КАТА И ИМ ЖЕЛАЯ ПЪЛЕН УСПЕХ

Leave a Reply

Your email address will not be published.