ВСС уволни шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов

Висшият съдебен съвет уволни Светлозар Костов от дължността административен ръководител на Специализирана прокуратура в София, съобщиха от пресцентъра на съдебното правителство.

В информацията от ул. “Екзарх Йосиф” се посочва, че “с това решение ВСС приключи първото от водените срещу Светлозар Костов четири дисциплинарни производства, а дисциплинарното наказание е наложено за извършени от него дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал.4, т.3 от ЗСВ – нарушение на етичните правила по т. 8.6. от Кодекса за етично поведение на българските магистрати”.

Така с 13 гласа „За“, четири – против и трима въздържал се съдебните кадровици решиха дисциплинарното дело №.21/2014 г. (по описа на ВСС), образувано по предложение на Главния прокурор.

Днешното решение на ВСС е следствие от действията на ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) Даниела Попова. В края на август тя поиска отстраняването и освобождаването от длъжност на Светлозар Костов заради негово постановление от 17 юли 2015 г., с което той е отложил изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“ на осъдения Росен Петров, с прякор Животното. Вместо да е в затвора още от февруари, Петров беше забелязан в началото на август в червената агитка, нахлула в Зоналния съвет на БФС на националния стадион „Васил Левски“, а малко по-късно беше арестуван на почивка в Несебър. Преди това адвокатите му предоставили на Светлозар Костов медицинска документация за тежки здравословни проблеми и предстояща хоспитализация.

Извършена проверка в прокуратурата по искане на Даниела Попова установи допуснати сериозни нарушения от страна на Светлозар Костов по отношение на изпълнение на наказанието на Росен Петров.

Докладът бе изпратен до главния прокурор и искането бе внесено във Висшия съдебен съвет, но тогава ВСС беше във ваканция.

Костов е известен и с работата си по мегаделото „Октопод“, от което си направи самоотвод преди ден, тъй като не се чувствал безпристрастен и имал усещането, че се води кампания за дискредитирането му. Което е доста спорно, но пък е факт, че срещу вече бившия шеф на специализираната прокуратура има още три дисциплинарни производства: две – по искане на главния прокурор и едно -по предложение на ВСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.