ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски

Висшият съдебен съвет (ВСС) е наложил дисциплинарно наказание “освобождаване от длъжност” на члена на съвета Камен Ситнилски за уронване на престижа на съдебната власт. Така за първи път в историята на Висшия съдебен съвет негов член е уволнен дисциплинарно.
При гласуването ВСС е възприел мотивите на дисциплинарния състав за действия от страна на Ситнилски, с които той накърнява престижа на съдебната власт и Кодекса за етично поведение, съобщи пред репортерите членът на ВСС и негов говорител Соня Найденова. Тя допълни, че решението за налагане на дисциплинарно наказание се основава на текст от Закона за съдебната власт – член 320 ал. 4, според който за взимане на решение е необходимо да гласуват повече от половината от 25-те члена на ВСС.
Камен Ситнилски обясни, че ще обжалва решението на ВСС пред ВАС именно като оспори члена по който е уволнен. Бившият вече член на съдебното правителство ще настоява, че решение на ВСС за предсрочно освобождаване на негов член се приема с мнозинство от 2/3 от членовете му – 16.6 души.
„Това е член 27 ал.6 от ЗСВ. Няма как да не ги закръглим на 17 души. Казах, че ще отида в инстанциите, където има повече право и там ще търся правото”, заяви Ситнилски. След което осведоми репортерите, че в момента е спокоен и весел, и всичко му е наред.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.