ВСС ще открие нова процедура за шеф на САС

Висшият съдебен съвет ще открие нова процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд (САС), стана ясно след днешното заседание на съдебното правителство. Подсъдимият за престъпление по служба шеф на САС Веселин Пенгезов не бе избран от ВСС за втори мандат начело на апелативния съд. Пенгезов бе единствен кандидат за поста, но кандидатурата му бе подкрепена от едва четирима от членовете ВСС, петима се въздържаха, а 12 бяха “против”.

Преди гласуването съдебните кадровици не уважиха искането на Пенгезов изборът да бъде отложен до приключването на наказателното производство срещу него. По думите на магистрата, в момента членовете на ВСС са предубедени.

След като мина гласуването Веселин Пенгезов направи скандални коментари, в които обвини главния прокурор в зависимости от политици и депутати, като при това иронично използва умалителни малки имена.

Каквото беше заданието се изпълни достойно, каза Веселин Пенгезов пред журналисти след решението на съвета. А заданието, според него е на “Делянчо”.

“Като излезе главният прокурор, го запитайте: поставена ли му е такава задача. Доганчо заповядва на Делянчо, Делянчо заповядва на главния и това е станало”, добави още Пенгезов.

Според него има едно “твърдо ядро” във ВСС, което си гласува и той е бил сигурен,че ще гласува против. Категоричен е, че това звено е концентрирано около главният прокурор и явно той е зависим от Пеевски. На въпрос защо смята така, Пенгезов отвърна с контравъпрос и попита кой е бил приет от главния прокурор едва час и половина след избора му.

Ставаше дума за депутата от ДПС Делян Пеевски.

Попитан кой управлява държавата, Пенгезов каза: “Доганчо, чрез Пеевски. Добре де, вие не знаете ли, че Ахмед Доган управлява държавата”.

ВСС ще обяви нов конкурс за председател на САС. Пенгезов бе категоричен, че ще се кандидатира отново.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.