ВСС реагира необичайно бързо на обвинения срещу съдебната система

Висшият съдебен съвет няма за подаде оставка

Висшият съдебен съвет реагира със становище часове след обвиненията на лидери на ГЕРБ за оказан политически натиск по второто дело срещу Цветан Цветанов, по което СГС постанови ефективна присъда от 4 години лишаване от свобода за бившия вътрешен министър .

Ето и пълният текст на становището на съдебното правителство.

Висшият съдебен съвет намира за недопустимо изострената политическа обстановка за пореден път да рефлектира върху независимата съдебна власт чрез опити тя да бъде въвлечена в спорове между политически субекти, се казва в становището, изпратено до медиите във връзка с публични изявления на представители на ръководството на политическа партия ГЕРБ за оказан натиск върху съдебния състав, постановил осъдителна присъда срещу заместник-председателя на партията Цветан Цветанов.

Не приемаме неподкрепени с факти и доказателства обвинения, че в правораздавателната си дейност съдът или прокуратурата се поддават на външен натиск. В случай, че направилите такива изявления разполагат с конкретни данни за оказано влияние върху съда, те са длъжни да ги предоставят на компетентните органи и на Висшия съдебен съвет.

Висшият съдебен съвет няма основание да се съмнява в безпристрастността и професионализма на българския съд, защото с цялостната си дейност той е доказал, че е стожер на законността. Съдиите в България имат право да постановяват своите актове спокойно, без страх от намеса в независимостта си и без да са подлагани на публични унижения чрез коментари, засягащи тяхното професионално достойнство.

Висшият съдебен съвет за пореден път напомня на представителите на останалите власти, че безпочвеното атакуване на авторитета на съдебната власт не е в полза на обществото и на държавата като цяло.

Припомняме, че днес сутринта, в интервю за bTv лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излази убеденост, че българският съд се е поддал на натиск във вчерашното дело, заради 4-годишната осъдителна присъда срещу заместника му Цветан Цветанов.

Борисов бе категоричен, че „БСП е направила всичко възможно, за да повлияе на съда”. Увереността си той аргументира с изказването на депутата от „Коалиция за България” Антон Кутев, че с решението си СГС е обезсмислил вота на недоверие към кабинета „Орешарски”.

Самият Цветанов години наред бе един от най-яростните критици на независимата съдебна власт.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.