ВСС понижи Мирослава Тодорова в районен съдия за срок от 2 години

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши на днешното си редовно заседание да понижи бившия председател на СГС и на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова в съдия в Софийския районен съд (СРС) за срок от 2 години. „Правен свят” припомня, че това е второ произнасяне на ВСС по втората дисциплинарка срещу съдия Тодорова, образувана от предишния състав на съвета. По това дело предният ВСС я уволни за три забавени дела, но Върховният административен съд (ВАС) сметна, че ВСС неправилно е преценил фактите и тежестта на нарушението, съответно – на наказанието, и върна преписката на съвата за ново произнасяне.
Предложението на дисциплинарния състав бе намаляване на заплатата с 25 % за 2 години. На заседанието днес обаче е предложено по-тежко наказание, което мнозинството гласува. Заседанията по дисциплинарните дела се провеждат на закрито и все още не е известно кой е направил предложението и с какви мотиви.
На излизане от ВСС съдия Тодорова каза, че ще обжалва решението пред ВАС. Тя смята, че не може да бъде наказана за двете забавени дела, тъй като те попадат в обхвата на делата от първата проверка, за което вече веднъж е наказана дисциплинарно.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.