ВСС понижи Галя Гугушева в редови прокурор

Висшият съдебен съвет освободи бившия кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева от позицията й на заместник-ръководител на специализираната апелативна прокуратура.
Кадровиците на Темида се съобразиха с мотивите на Борислав Сарафов, който към момента на избухването на скандала бе неин пряк ръководител. По стечение на обстоятелствата точно преди Гугушева да бъде понижена в редови прокурор, Сарафов бе назначен за заместник-главен прокурор.
ВСС прие мотивите на Сарафов, който предложи Гугушева да бъде свалена от ръководния пост заради "съмнения за нейните морални качества, които доведоха до оттеглянето й като кандидат за КС". "Не може прокурор да заема ръководен пост, върху който има и най-малка сянка на съмнение", казва Сарафов в своя доклад до ВСС, който бе внесен през декември в разгара на скандала.
Съдебният съвет обаче отлагаше разглеждането на неговото предложение, докато приключи проверката на изнесените в медиите данни за имотното състояние на фамилията на прокурорката. В крайна сметка Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да открие данни за нарушения при работата и личните финанси на Гугушева и не образува дисциплинарно производство срещу нея.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.