ВСС поиска отвод на съдията по жалба на Мирослава Тодорова

Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска днес отвод на съдия Александър Еленков, който е докладчик по делото, заведено по жалба на съдия Мирослава Тодорова срещу наложеното й дисциплинарно наказание – понижаване като районен съдия за срок от две години, съобщи „Правен свят”. Представителят на ВСС юрисконсулт Захариева се мотивира с това, че Мирослава Тодорова е един от магистратите, които издигнаха номинацията на съдия Еленков за “Юрист на годината” за 2013 г. в класацията на “Правен свят”.

Всъщност Мирослава Тодорова е един от 25-имата съдии, които през януари номинираха Александър Еленков с аргумента, че работата му като съдия в VI отделение на Върховния административен съд (ВАС), което разглежда жалби срещу решения на ВСС, е показала високия му професионализъм, допринася за изясняване на съществени въпроси от областта на устройството и организацията на съдебната власт, а някои от решенията по дела на негов доклад са довели до преосмисляне на практиката на ВСС. На церемония на 12 февруари т. г. съдия Еленков бе обявен за носител на приза “Юрист на годината” на “Правен свят”.

Днес обаче това стана повод ВСС да заподозре, че в резултат на тази номинация вече не може да се има доверие в безпристрастността на съдия Еленков и да поиска отвода му по делото на Мирослава Тодорова.

Срещу това становище възразиха както защитничката на съдия Тодорова, адвокат Ина Лулчева, така и прокурор Симеонов от Върховната административна прокуратура, които определиха искането на ВСС като неоснователно.

Съдебният състав (Еленков, Атанаска Дишева и Мирослава Керимова) излезе в съвещание за половин час, след което, като председателстващ, съдия Еленков заяви, че счита искането за отвод за неоснователно.

“Номинирането ми за приза “Юрист на годината” не е предложение за сделка, с приемането на което съм изпаднал в зависимост от номиниращите ме колеги, нито пък тази номинация е стимул или пък пряко или косвено влияние по смисъла на принципа “безпристрастност”, формулиран в Кодекса за етично поведение на българските магистрати”, каза Еленков, цитиран от „Правен свят”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.