Отстраниха от длъжност Пенгезов и шефа на Военноапелативния съд

С 16 гласа „за” , един “против” и трима „въздържал се” Висшият съдебен съвет отстрани от поста му председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов срещу когото има повдигнати обвинения за престъпления, свързани със злоупотреби със средства по оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК). Пенгезов е отстранен от длъжността си временно, до приключване на наказателното производство срещу него. Със същия резултат при гласуването и по същите причини ВСС отстрани от поста му и председателя на Военноапелативния съд Петър Петков.
Искането за отстраняването на Веселин Пенгезов и на председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков бе внесено и мотивирано от главния прокурор Сотир Цацаров в начолото на днешното заседание на ВСС. След което съдебните кадровици спориха почти час дали престъпленията, в които прокуратурата обвинява Пенгезов, са извършени от него като съдия, или само като административен ръководител на САС.
Припомняме, че на 28 април Военната прокуратура предяви обвинения на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на председателя на Военноапелативния съд Петър Петков, но не поиска налагането на мерки за неотклонение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.