ВСС отложи избора на шеф на САС поради заболяване на Пенгезов

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи избора на председател на Софийския апелативен съд (САС) за 26 юни поради отсъствието на единствения кандидат за поста – сегашният ръководител на САС Веселин Пенгезов, който е временно отстранен заради повдигнати обвинения, съобщи “Правен свят”. Пенгезов е представил болничен лист за днешния ден и освен това е уведомил ВСС, че от 19 до 24 юни е на екскурзия в чужбина, която е отдавна планирана.

Като чу какви са причините, с които Пенгезов моли за отлагане на избора, главният прокурор Сотир Цацаров заяви: “Предлагам направо да фиксираме дата, за да може той да съобрази последващите си ангажименти с нас.” Така ВСС отложи датата на избор за 26 юни.

На заседанието си на 15 май ВСС с мнозинство реши да отстрани от длъжност председателя на САС Веселин Пенгезов и председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков, тъй като в края на април срещу тях бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване.

Обвинението е за периода, в който Пенгезов е начело на Военно-апелативния съд. Още преди повдигането на обвинението на специално изявление пред медиите Пенгезов изрази предположение, че разследвюнето е седяло четири години в застой, за да го държат в зависимост, а повод за възобновяването му е споделеното от него намерение да се кандидатира за втори мандат като председател на Софийския апелативен съд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.