ВСС остава без свой представител в Съвета по антикорупционни политики

Правителството включи в състава на Националния съвет по антикорупционни политики (НСАП) към Министерския съвет главния съдебен инспектор вместо представител на Висшия съдебен съвет (ВСС), както беше предвидено първоначално, съобщи електронното издание на “Дневник”. Към момента на публикацията в “Дневник” на сайта на МС все още нямаше информация за това решение, от което става ясно, че в НСАП ще влезе новият главен съдебен инспектор Теодора Точкова, а не шефът на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров, когото ВСС предложи за свой представител в антикорупционния съвет. Новината, обаче бе потвърдена и от “Труд”, с уточнението, че Точкова влиза в НСАП по предложение на вицепремиера Кунева.

В решението на правителството се посочва, че промяната се прави по две причини: предвид функциите, които Инспекторатът към ВСС има по проверка и анализ на съдебната дейност и с оглед на възможното натоварване с определени правомощия, свързване с проверките на имотното състояние и установяването на конфликт на интереси на магистратите; на второ място – заради внесения в парламента проект за промени в конституцията и промените в Закона за съдебната власт.

“Посочването на главния инспектор има за цел постигането на максимална ангажираност на Инспектората в работата на Националния съвет”, се казва в съобщението.

“Няма как да коментирам, когато се изменят подзаконови нормативни актове, само и само за да се смени човекът. Ако това е държавна политика, здраве му кажи”, заяви самият Тодоров пред журналисти.

По-рано днес БГНЕС публикува авторски коментар на Ясен Тодоров под заглавие: “Целта на съдебната реформа е да вкара палячовци във ВСС”. В своя коментар членът на съдебното правителство определя като противоконституционни промените, залегнали в съдебната реформа, предлагана от правосъдния министър Христо Иванов и категорично се обявява както против разделянето на ВСС на две камари, така и срещу идеята там да се гласува явно.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.