ВСС обяви война на Христо Иванов

Висшият съдебен съвет се (само)раздели на две колегии - съдийска и прокурорска

Членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов и му обявиха война. Те приеха специална декларация срещу него, която беше внесена от Михаил Кожарев, Румен Георгиев и Димитър Узунов, съобщи “Правен свят”.

Още вчера ВСС е поканил на среща министъра на правосъдието Христо Иванов, за да изяснят отношенията си, но той отказал. По думите на Михаил Кожарев искали с невоенни действия да изгладят разногласията, “да сложим край на тази очевидна война”. Кожарев отдаде критиките на Иванов на “безсилието му в резултат на последните събития около неприемането на проекта за изменения в Конституцията”.

Поредната ескалация на напрежението между ВСС и Христо Иванов е пряко следствие от вчерашното интервю на министъра пред Нова телевизия (който по право дори председателства заседанията на съдебното правителство), в което Иванов определи ВСС като “централната трансмисия за търгуване на дела”, без която търговията с дела и тоталната безнаказаност са невъзможни.

Членът на ВСС Михаил Кожарев огласи впечатленията си от вчерашната си среща с Христо Иванов и аргументира искането си министърът да подаде оставка.

“Изглежда напрегнат, отчаян, притиснат до стената човек и затова беше агресивен. Не се получи диалог. Той каза, че ще продължи да говори така. Останах с впечатлението, че иска само смяна на ВСС. Това са много усилия за нищо, това е стремеж към социалистическа революция. Това виждам и в другите му изяви. Той няма модерна визия за реформа. Тези нападки нямат общо с промяната, те целят война, целят дискредитиране. Да накарат хората – да ни изкарат единствените виновни за икономическата и социална ситуация в страната. Цели се персонално дискредитиране на състава на съвета – или се говори само лошо, или се мълчи. Присъединявам се към казаното от проф. Близнашки – министърът трябва да си подаде оставката”, каза Кожарев.

По време на редовното си заседание, членовете на Висшият съдебен съвет единодушно гласуваха решение за вписване на допълнителна точка в дневния си ред, с която отправиха покана към министър-председателят Бойко Борисов, да присъства на заседание на съвета. Съдебните кадровици подчертаха, че целта на тази среща ще бъде подобряването на конструктивния диалог между властите, а на нея ще могат да бъдат обсъдени бюджетът на съдебната власт, охраната на съдебните сгради и други въпроси, отнасящи се до работата на съдебната система.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.