ВСС образува дисциплинарно производство срещу Светлозар Костов

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу ръководителя на Специализирана наказателна прокуратура Светлозар Костов, предадоха „Правен свят” и БГНЕС. Както вече съобщихме вчера, 11 членове на ВСС бяха внесли предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Светлозар Костов за нарушения, свързани със случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване престижа на съдебната власт. ВСС избра дисциплинарния състав, който ще гледа производството: Милка Итова, Елка Атанасова и Ясен Тодоров.
Преди заседанието на ВСС днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че във връзка с други нарушения, извършени от Светозар Костов ще има предложение и за друго дисциплинарно производство.
Днес съдебните кадровици уволниха съдийката от СГС Мария Иванова. Тя беше вече веднъж уволнена от ВСС, но ВАС отмени това решение, тъй като сред гласувалите го имаше петима членове на ВСС, участвали преди това в проверка срещу Иванова като членове на Инспектората на ВСС, което било недопустимо. Днешното решение на ВСС беше постановено без тези петима да участват в гласуването.
Името на тази съдийка нашумя, покрай скандала с наложените обезпечителни мерки в полза на австрийското дружество БГ “Приватинвест”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.