ВСС: Нужно е Велико Народно събрание за промяна на Конституцията

Висшият съдебен съвет няма за подаде оставка

Промените в Конституцията за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, които са внесени в парламента, са от компетенциите на Велико Народно събрание. Това реши на следобедното си заседание ВСС с 10 гласа “за”, 8 – “против” и един “въздържал се”. Министърът на правосъдието Христо Иванов, който по право председателства заседанията на ВСС, за пореден път отсъства, предаде БГНЕС.

Становището на ВСС ще бъде официално представено пред парламентарната комисия за промени на Конституцията на заседанието й на 30 юни. Становищата на всеки от членовете на ВСС, които са приели, че и обикновено Народно събрание може да прави промени в Конституцията в частта й за съдебната власт, също ще бъдат изпратени до Комисията на парламента.

Днес 18 от членовете на Висшия съдебен съвет поискаха правосъдният министър Христо Иванов да се извини на съдиите от Пловдивския апелативен район заради негово изказване пред медия, както и да сигнализират Министерския съвет и премиера за поведението му, съобщи специализираният сайт “Правен свят”.

В понеделник пред БНТ министър Иванов, който бе на това събрание, заяви, че е имал чувството, че е присъствал на “партийно събрание в Северна Корея”.

Писмото, в което членовете на ВСС настояват министър Иванов да се извини на съдиите от Пловдив и да уважава всички мнения е подписано от Димитър Узунов, Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Светла Петкова, Незабравка Стоева, Каролина Неделчева, Юлиана Колева, Галя Георгиева, Милка Итова, Соня Найденова, Сотир Цацаров, Георги Колев, Румен Боев, Даниела Костова и Румен Георгиев.

ВСС изрази отрицателно становище и по законопроект на правосъдния министър Христо Иванов, който би осигурил държавно финансиране за неправителствени организации, както и отпадането на необходимостта от съдебна регистрация на НПО-та. Правосъдният министър предлага занапред фондации и сдружения да подлежат на регистрация от Агенцията по вписвания, а не от съд.

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази острото си възмущение от предлаганите промени и ги определи като “опасни”. “Този опит на изпълнителната власт, специално на министъра на правосъдието, трябва да бъде пресечен изключително силно”, коментира Цацаров. Думите му бяха подкрепени и от Михаил Кожарев, който определи законотворчеството на правосъдния министър в тази област като нарушение на Конституцията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.