ВСС: Министър Иванов е нарушил закона, но не подлежи на санкция

Висшият съдебен съвет (ВСС) се отказа да сезира Министерския съвет за нарушения на Закона за съдебната власт от министъра на правосъдието Христо Иванов. Според повечето от членовете на съвета Иванов е нарушил закона, като е оповестил информация при предложението си за дисциплинарно уволнение на бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, както и за образуването на второ дисциплинарно производство от ВСС срещу нея заради незаконосъобразно разрешаване на СРС при разработката “Червеи” (за което “Коментатор” вече информира).

На днешното си заседание, по предложение на Комисията по дисциплинарни въпроси, членовете на ВСС дебатираха дали министър Христо Иванов е нарушил Закона за съдебната власт като публикува предложението си на сайта на Министерство на правосъдието. Освен това предложението за дисциплинарното освобождаване от длъжност на Янева бе разпратено и до медиите.

Повечето от членовете на ВСС се обединиха около мнението, че в случая Иванов е нарушил чл. 313, ал. 3 от ЗСВ, според който до окончателното приключване на дисциплинарното производство, не могат да се разгласяват факти и обстоятелства във връзка с него.

“Министърът е нарушил закона. Ако се обединим около това становище, ние няма какво повече да коментираме. Ако приемем, че има нарушение, да не се занимаваме повече с министъра, той не е страна по дисциплинарното производство, той е член на Министерския съвет. Да уведомим Министерския съвет и те да преценят какви мерки да предприемат.” Това предложение направи Галя Георгиева, цитирана от сайта “Правен свят”. Членовете на ВСС Румен Боев, Светла Петкова, Каролина Неделчева изразиха същата позиция – нарушение на закона има.

Калин Калпакчиев от своя страна заяви, че няма спор, че фактите и обстоятелствата не могат да бъдат разгласявани. Но ако тези факти веднъж са станали публични, няма как да бъде нарушена тайната на нещо, което вече не е тайна, заяви Калпакчиев.

След заседанието на ВСС пред журналисти Христо Иванов заяви, че стои зад мнението си, че изнасянето на тази информация е оправдано действие и не е нарушил принципа и целта на закона. Министерът смята, че в случая има надделяващ обществен интерес, а и фактите вече са били
известни на обществото. Иванов изрази надежда дискусията да продължи освен върху този конкретен текст от закона и към това как се спазват правата на гражданите, когато от съда се дават
разрешения за употреба на СРС-та, за което се разследва Владимира Янева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.