ВСС кани Дянков да поговорят за пари, той ги отряза

Висшият съдебен съвет (ВСС) вече е изпратил писмо до министъра на финансите Симеон Дянков, с което го кани на среща за бюджета на съдебната власт. Това съобщи днес на пресконференция представляващата ВСС Соня Найденова. Според предварителните разчети 16 млн. лева не достигат на съдебната власт, за да „върже” бюджета за тази година. Тези 16 млн. лева са необходими най-вече за капиталови разходи. Вече на няколко пъти председателят на ВКС Лазар Груев постави въпроса с недостига на средства за поддръжка на Съдебната палата. Нещата са стигнали дотам, че ако не бъдат отпуснати тези допълнителни 16 млн. лева, има опасност токът в Съдебната палата да бъде спрян поради невъзможност да се платят сметките, съобщава „Правен свят”.

Часове по-късно стана ясно, че Симеон Дянков няма да удовдлетвори искането на Висшия съдебен съвет за допълнителни пари в бюджета за тази година. В писмо до висшите магистрати, цитирано от "Труд" се посочва: "Бюджетът на съдебната власт за 2013 г. е одобрен от Народното събрание със закона за държавния бюджет за 2013 г. Министерски съвет прие постановление №1 от 9 януари 2013 г.за изпълнение на държавния бюджет за 2013 г.".

Неотстъпчивостта на финансовия министър, когато става дума за парите на съдебната власт е пословична, а неразбирателството между Дянков и ВСС датира още от първите месеци след мандата на правителството на ГЕРБ.

На пресконференцията във ВСС бе съобщено, че до 30 април Инспекторатът на Висшия съдебен съвет трябва да извърши проверка във всички органи на съдебната власт за прекратени поради изтекла давност наказателни производства срещу известен извършител. Проверката ще обхваща цялата минала година. Ако при проверката се установи, че някое производство е прекратено по давност заради виновно поведение на магистрат, то вероятно срещу него ще бъде образувано дисциплинарно производство.

Освен това ВСС е възложил на комисията си по международна дейност да изготви анализ на хода на обществено значимите дела, които се наблюдават от Европейската комисия. Според Соня Найденова те са под 100.

ВСС готви становище, с което да опровергае констатациите в две писма на група неправителствени организации – едното до Европейската комисия, а другото – до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Становището се изготвя от Румен Георгиев и ще бъде внесено за обсъждане на заседанието на съвета в четвъртък, съобщи Соня Найденова.

На 21 януари осем НПО изпратиха писмо до ПАСЕ, в което настояват за продължаване на пост-мониторинговия диалог с българските власти за реформа на съдебната система и свободата на медиите. Според неправителствените организации независимостта на съдебната система е подложена на съмнение, като основният фактор, който я подкопава, е натискът от изпълнителната власт.

Седмица по-късно, на 29 януари, 10 неправителствени организации пък изпратиха "заместващ доклад" до Европейската комисия за оценка на състоянието на съдебната реформа и управлението на съдебната система.

Становището на ВСС ще бъде подложено на обсъждане на заседанието на Гражданския съвет на 11 февруари.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.