ВСС избра състав по дисциплинарката срещу Николай Кокинов

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Юлиана Колева, Незабравка Стоева и Ясен Тодоров да решат дали бившият градски прокурор на София Николай кокинов е извършил нарушение на Етичния кодекс по скандалния случай с участието му в „седянката” в дома на Бойко Борисов в Банкя. Както е известно след изтичането на запис от тази среща Кокинов подаде оставка като градски прокурор и поиска да бъде освободен и като магистрат.

Вече съобщихме, че преди десетина дни петима членове на ВСС внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Кокинов. Поводът – изнесените в медиите записи на негов разговор с бившия премиер Бойко Борисов и Мирослав Найденов, провел се в дома на Борисов в Банкя. Вносителите смятат, че Кокинов е извършил нарушение на Етичния кодекс в четири насоки. Най-напред е издал предварително доклада от проверката на прокуратурата в МВР за незаконното подслушване. Издава следствена тайна по делото срещу Мирослав Найденов. Използва груби и вулгарни изрази спрямо свои колеги и журналисти. И не на последно място – опитва се да си издейства ходатайството на Борисов, за да бъде избран за апелативен прокурор на София.

Срещу Кокинов има и друго, висящо дисциплинарно производство за нарушение на случайното разпределение на делата. Първоначално ВСС смяташе да обедини старото и новото наказателно производство, но както се вижда от днешното решение, надделяло е мнението за две отделни „дисциплинарки”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.