ВСС бламира Лозан Панов за смяната на Влахов

145 съдии подкрепиха Лозан Панов

Мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет  бламира предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да отстрани заместника си Красимир Влахов от поста му и на негово място да назначи Светла Димитрова. За решението на Панов гласуваха Олга Керелска, Атанаска Дешлиева и Цветинка Пашкунова.   Останалите десет от присъстващите четиринадесет членове на съдийската колегия не подкрепиха искането на председателя на ВКС. Пред кадровиците Панов се е мотивирал за смяната с това, че Влахов е направил съществени пропуски в работата си. Пред колегията във ВКС Панов обясни преди време, че прави тази смяна, защото липсва “доверие” и “синергия” между него и заместника му.

Малко след решението на ВСС, Красимир Влахов  сам депозира оставката си във деловодството на съвета.

В мотивите си съдия Влахов подчертава, че не е предприел тази стъпка под натиск.

“Преди всичко, държа да е ясно, че това не е оставката, която се опитаха да ме принудят да подам. Аз съм независим съдия, който не взема решенията си под натиск и който се подчинява само на закона и на собствената си съвест. Това, което депозирам пред Вас, е моята собствена оставка, в основата на която са поставени моите, а не чужди мотиви.”,

пише зам.-председателят на ВКС.

Съдия Влахов заявява още, че единството и отношенията между магистратите във ВКС е по-важно за него от заемането на една административна длъжност.

“Дължа това и на уважаваната от мен съдия Светла Димитрова, с която като председател на Трето гражданско отделение сме работили колегиално и коректно и която няма никаква вина за създалото се положение”, пише председателя на Гражданската колегия във ВКС и допълва, че оставката му е мотивирана още от чувството на срам, че е част от екипа на Лозан Панов.

Съдия Влахов завършва изложението си с аргумента, че не разбира понятието “екипност” като задължение да служи “като параван на нечие нищоправене и поемане на отговорност за чужди решения”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.