Всеки трети българин работи седнал

На всеки трети българин работата е свързана с това да стои седнал. Това показват данни от анализ на европейската статистическа агенция Евростат за пазара на труда в страните от ЕС за 2017 г. Общо 34.8% от българите прекарват работния си ден седнали, като средният показател за ЕС е 39 на сто. От Евростат уточняват, че в сектора попадат програмисти, работещи в кол-центрове и офиси, шофьори и др.

Най-много работещи на стол има в Холандия, където те са 55.1%. Германия и Люксембург са другите две страни, в които над половината от работещите са седнали през деня. Най-малко са те в Гърция, където са почти 21 на сто, а в Румъния са 25.3%.

България е на пето място в ЕС по хора, на които им се налага да са прави по време на работа. Те са общо 28.4% при среден показател 20% за ЕС. Такъв тип работа имат учителите, продавачите в магазини и др. Пред страната ни са само Испания, Румъния, Малта и Италия. Едва 7 на сто от работещите в Литва се занимават с дейности, които изискват да са прави през деня. Естония и Финландия допълват тройката в дъното на класацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.