Всеки дин 7 млн. бежанци бедстват и се нуждаят от помощ

Близо 7 милиона души се нуждаят ежедневно от хуманитарна помощ, като в голямата си част това са жени и деца. Това съобщи пред БНТ Кристалина Георгиева – еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи. Българката обясни, че в Европейския съюз се обръща голямо внимание на хуманитарната криза в Сирия.

„Ние работим по това вече две години и това е кризата, която ме кара да губя сън. Вече сме събрали 1 300 000 000 евро от страните-членки и Европейската комисия”, посочи Георгиева. По думите й, тези пари отиват както за помощ на сирийците вътре в страната, които са в изключително трагично положение, така и за подпомагане на двата милиона бежанци от Сирия.

Да помогнем на хората в Сирия е важно за тяхното оцеляване, но също така е важно да намалим риска от увеличаването на този бежански поток, заяви Георгиева. – „Колкото повече ние съдействаме на хората там, толкова по-малко от тях ще чувстват нуждата да търсят убежище някъде другаде. Георгиева каза още, че ЕК се старае да помага на селата и градовете в Ливан и Йордания, където има най-голяма струпване на емигранти от Сирия, тъй като това струпване на бежанци е предпоставка, особено в Ливан, за гражданска война. „Тогава вече рискът за Европа става изключително голям”, добави Георгиева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.