Все повече хора се пенсионират по болест, призна Калфин

“Над 50% от пенсиите в страната ни за миналата година са били инвалидни. През последните години има силно нарастване на този тип пенсии. Те достигат своя пик, когато има висока безработица и спаднат доходите”. Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалните грижи Ивайло Калфин в студиото на Нова ТВ. Според него трудово-експертните лекарски комисии трябва не просто да издават епикризи (всъщност тези комисии оценяват степента на инвалидизация в проценти, при това след много прегледи и изследвания) но и да отбелязват какво все пак могат да работят тези хора, за да бъдат пълноценни.

Калфин, който преди дни представи идеите си за поредната пенсионна реформа, сред които основното е увеличаването на възрастта за пенсия и необходимия трудов стаж, изтъкна че “НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко”. Поради което било необходимо да се увеличат и вноските за пенсия. Министърът предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, за в бъдеще “българите ще получават още по-мизерни пенсии”. Калфин обеща промяна на механизма за наемане на хора над 55 години. Целта е бизнесът да бъде стимулиран да взима повече хора над тази възраст, за да може и те самите да натрупат нужният стаж за пенсиониране.
За случая със социалната работничка Ангелина Петрова, която беше бита от роми и уволнена, защото спряла помощите на богати ромски фамилии, Калфин коментира, че “има квартали, в които социален работник не може да стъпи”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.