Вредно е да пиеш морска вода, за да си оправдаеш заплатата

Пореден конкурс за туристическо лого на България

Човек се чуди дали да се смее или да плаче, или да смени канала, или да иде на почивка пред девет земи в десета.

Защото у нас задължението на държавата да се грижи за здравето на данъкоплатците започна да се изражда в евтино шоу.

Днес зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, кметът на Варна Иван Портних и областният управител на морската столица Иван Великов събраха на един от варненските плажове цялото работещо журналистическо войнство. И втрещиха много виделите и преживели журналисти, като обърнаха по една голяма боза – пардон – чаша морска вода – за да докажат, че не е опасна дори за пиене, камо ли за къпане.

Което погледнато отвсякъде е евтин пи-ар и опит да се спаси един дъждовно-наводнително-опустошителен туристически сезон. И показва разстройство, при това не непременно стомашно-чревно.

Защото тримата държавни мъже не само пиха ворска вода, но се държаха и говориха като препили. Оказа се, че “информациите, че морската вода по варненските плажове е заразена и опасна, са плод на корпоративни интереси и не отговарят на истината”, поне според Бранимир Ботев. И за да не излезе, че обвинява Регионалната здравна инспекция в икономическа диверсия, зам.-министърът допълни, че не е редно да се правят тенденциозни изводи на базата на отклонение от нормите само на един варненски плаж.

Нали не сте забравили, че РЗИ-Варна забрани къпането на Офицерския плаж на Варна заради наличието във водата на опасни болестотворни микроорганизми?

И Ботев не го е забравил, но това не му попречи да упрекне ни в клин, ни в ръкав проф. Красимир Антонов, завеждащ Отделение по хепатология в столичната болница “Св.Иван Рилски”, че е “някой, който иска да си продава залежалите ваксини” и това трябва да е обект на разследване.

Да, вярно е, че проф. Антонов заяви преди дни, че след бедствието във варнеския квартал “Аспарухово” има опасност от възникване на огнища на хепатит А и нилска треска, заради огромното струпване на замърсена кал. И в тази връзка предупреди, че дори и в морето край Варна има повишена опасност водата да е заразена с вирусен хепатит А.

Трудно е човек да си представи точно този медик да ходи с навити крачоли по варненските плажове и да продава залежали ваксини. Но видимо не е невъзможно, да се каже, че е нужно разследване. Може би дори трябва да пратим агенти на ДАНС в Европейската агенция по околна среда. Защото и оттам всяка година идват тревожни сигнали за мръсната вода край над половин дузина варненски плажове…

Днес варненският кмет Иван Портних нарече информациите за зараза в морето “преднамерени спекулации”, които целят икономически интереси. Областният управител Иван Великов увери, че държавата е гарант за безопасността и здравето на почиващите по Черноморието.

“Водата е чиста, плажовете се поддържат в прекрасно състояние. Курортите са в сериозна кондиция и са готови да посрещат гости”, заяви Великов.

И отпи глътка морска вода… Което – поне по телевизонните екрани – трябва да върви задължително с надпис, че пиенето на морска вода по принцип е опасно и вредно за човешкото здраве. Дори, когато е под формата на държавно-общинска реклама!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.