Връщат полигона в шофьорските курсове

Полигонът трябва да се върне в шофьорските курсове, учебните часове да нараснат с 50%” и да се променят въпросите в листовките, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по БНТ. Той настоява да бъде въведен терминът „системен нарушител” и такива хора да влязат в черен списък, независимо дали става дума за шофьори или сервизи, които не си вършат работата или практикуват корупционни схеми. 

Повод за това изявление е годишнината от трагедията край Бакарджика, когато неизправен автобус, преминал току-що през преглед, уби 18 души. Оказа се, че въпреки разследването, установило, че спирачките му не работят, никой от виновните не е бил привлечен под отговорност и макар сервизът да е бил лишен от лицензия, същите хора са регистрирали нов на същото място. Московски съобщи, че ДАНС и Автомобилна администрация са разработили цялостна стратегия за залавянето на нарушители сред сервизите и фирмите, които обучават шофьори и разследването скоро ще приключи. „Надявам се скоро да има арестувани”, отсече министърът, но не спомена къде точно се извършва разследването, за да не му попречи.

Московски каза още, неблагополучията по отсечката от магистрала „Марица”, която се открива днес, са били поправени от фирмата изпълнител. И обеща ремонтите по „Тракия” да приключат до 15 юли.

Министърът внася до дни 7-годишна национална стратегия за развитието на БДЖ в парламента. След разсрочването на дълговете на компанията, той е убеден, че тя ще обнови парка си и ще върне товарния транспорт на релсите, а не по шосетата. Московски обеща да не съкращават служители от БДЖ, а да ги намаляват по естествен път – с пенсионирането им.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.