Вотът не може да бъде контролиран, категорична е Мая Манолова

Трябва да бъде ясно на българските избиратели, че бюлетините, които ще пускат, ще са без всякакъв номер или идентификация. Това заяви по bTv депутатът от Коалиция за България Мая Манолова, която е сред авторите на новия Изборен кодекс. Думите й идват в отговор на опасенията на експерти, че уникалните серийни номера на бюлетините (нововъведение в актуалния Изборен кодекс) могат да се засичат със списъците на гласувалите и така да се разбере кой гражданин за кого е дал вота си. Някои даже смятат, че свързани с партии НПО-та регистрират хиляди наблюдатели именно с цел пряк контрол над изборите.
Мая Манолова направи показно с бюлетина и урна, от което стана ясно, че единият номер на бюлетината остава на кочана, а другият (идентичен с него) се отрязва непосредствено преди пускането в урната и се поставя в отделна кутия.
На въпрос защо тогава брокери на гласове вече инструктират подчинените си да записват 8-цифрените номера, „червеният” депутат подчерта, че това е само тактика за сплашване, но когато опасения в тайната на вота идват от експерти, това са „безотговорни приказки”, които в крайна сметка демотивират хората.

Във вторник членът на ЦИК Цветозар Томов призна пред Btv, че номерацията на бюлетините дава възможност за контролиране на вота.

Томов допълни, че не е разсъждавал за такава тактика за контролиране на вота, но допълни, че тя би била трудна за реализация и „изисква огромни математически умения”. След което коментира, че половината секционни комисии в страната правят грешки при събирането на три числа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.