Войната в Украйна е взела най-малко 6000 жертви за 11 месеца

Над 6000 души са загинали от април миналата година в резултат на боевете в Източна Украйна. Това показват данните на ООН, съобщени днес в Женева от върховния комисар на ООН за правата на човека Заид Раад ал Хусейн непосредствени преди срещата между Джон Кери и Сергей Лавров.

Заид Раад ал Хусейн се позова на поредния, девети доклад на
мониторинговата мисия за ситуацията в сферата на правата и свободите в Украйна, като акцентира на крайно тежкото положение на мирното население в зоната на бойните действия.

В доклада на ООН се посочва, че от средата на април м. г. до 28 февруари т. г. в района на бойните действия са загинали 5809 и са
ранени 14 740 души. От 1 декември до 15 февруари (периодът, за който се отнася доклада на ООН) убитите са 1012 души, при това без да има пълни данни за жертвите от неотдавнашните битки на летището в Донецк и край Дебалцево.

В доклада се констатират “безпощадни разрушения, засягащи цивилното население и инфраструктурните обекти” както и това, че “особено са
пострадали жените, децата, старците и уязвимите групи”. Освен това документътт съдържа разкрития за произволни арести, за изтезания и отвличания, извършвани най-вече от въоръжени отряди, но понякога и от украински войски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.